Hvad er Chateaubriand?

Chateaubriand (ogs√• chateaubriand) er en ret prim√¶rt best√•ende af den fineste udsk√¶ring af oksem√łrbrad. Chateaubriand opskriften blev opfundet tidligt i det 19 √•rhundrede den franske rigmand Fran√ßois-Ren√© de Chateaubriand¬† personlige kok Montmireil. En Chateaubriand opskrift best√•r af fintsk√•ret oksem√łrbrad, en reduceret Chateaubriand sauce – ogs√• kaldet “crapaudine sauce”, som benyttes til andre oksek√łdretter som Tornadous. Chateaubriand saucen best√•r af skalottel√łg, r√łdvin, timian, salt, peber og v√¶de fra stegen. Saucen koges langsomt s√• den bliver en koncentreret, reduceret og kraftig i smagen. Alternativt kan man sagtens v√¶lge en l√¶kker bearnaise sauce. Retten serveres med chateau stegte kartofler (se opskriften her) eller tr√łffel pommesfrites (se opskriften her).

Chateaubriand er den perfekte opskrift til en lækker nytårsmenu eller hvis man vil forkæle sine gæster med noget helt særligt.

Chateaubriand-opskrift

Hvad koster Chateaubriand?

Chateaubriand retten best√•r af forskellige dele. Den dyreste del er k√łdet. I Rema1000 og Netto kan du ofte finde et godt tilbud p√• √łksem√łrbrad til Chateaubriand. Billigste pris p√• Chateaubriand oksek√łd har vi set til 119,- pr kg. Hvis man √łnsker den bedste kvalitet kan man nemt betale 4-500,- pr. kg. De andre ingredienser kan du k√łbe i din lokale supermarked. Dog vil vi anbefale at du ikke g√•r p√• kompromis med kvaliteten. Kig forbi evt. forbi Irma, hvor du finder de bedste Chateaubriand saucer.

Hvordan tilberedes Chateaubriand?

Denne chateaubriand opskrift hj√¶lper dig med af f√• det meste ud af det bedste oksek√łd der findes. Chateaubriand k√łdet er udsk√•ret af den fineste oksem√łrbrad, hvor alle sener og hinder er fjernet s√• det kun er det reneste k√łd. Chateaubriand der tilberedes p√• den rigtige m√•de sm

elter p√• tungen, men man kan nemt √łdel√¶gge k√łdet hvis den f√•r for h√łj stegetemperatur.

Chateaubriand stegetid

Chateaubriand stegetiden for 1/2 kg (uden hviletid) er 15 minutter for r√łd, 20 minutter for mellem, and 23 minutter for mellem til gennemstegt. Brug evt et stegetermometer for perfekt resultat.

Chateaubriand kernetemperatur

Kernetemperaturen på chateaubriand skal ligge på omkring 56 grader.

Chateaubriand s√•dan g√łr du:

Til 2 personer skal du brug:

500G oksek√łd filet
2 spsk sm√łr
2 spsk olivenolie
salt efter behag
sort peber efter behag
1 skalottel√łg (finhakket)
1/2 kop r√łdvin (t√łr)
1/2 kop demi-glace
1 spsk sm√łr (bl√łdgjort)

K√łdet brunes kraftigt p√• panden i en blanding af sm√łr og olivenolie. Det¬†skal¬†kun brunes, ikke decideret tilberedes.¬†Krydder godt med salt og peber.

Kom stegen i et lille fad og stil i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.¬†Kig til k√łdet efter ca. 15 minutter for at tjekke temperaturen. Jeg tog mit k√łd ud af ovnen,¬†da stegetermometer¬†viste 57 grader.

Derefter tages¬†k√łdet ud og d√¶kkes til med stanniol og hviler i min 15 minutter.

Vigtige tips til Chateaubriand:

  1. Hvis du ikke har demi-glace, kan du evt. bruge Irmas r√łdvinssauce (selvom det ikke bliver helt perfekt, smager det pragtfuldt)
  2. Det er ekstremt vigtigt at k√łdet hviler inden det sk√¶res ud. Dette sikrer at k√łdet bliver m√łrt og saftigt, s√• det smelter p√• tungen. Hvis man glemmer dette vil k√łdet blive t√łrt og sejt.

Vi anbefaler i √łvrigt at du ser denne video (p√• engelsk):

Oversigt
recipe image
Opskrift Navn
Chateaubriand
Forfatternavn
Offentliggjort den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
Gennemsnitlig vurdering:
51star1star1star1star1star Based on 20 Review(s)