Hvad er Chateaubriand?

Chateaubriand (ogsĂĄ chateaubriand) er en ret primært bestĂĄende af den fineste udskæring af oksemørbrad. Chateaubriand opskriften blev opfundet tidligt i det 19 ĂĄrhundrede den franske rigmand François-RenĂ© de Chateaubriand  personlige kok Montmireil. En Chateaubriand opskrift bestĂĄr af fintskĂĄret oksemørbrad, en reduceret Chateaubriand sauce – ogsĂĄ kaldet “crapaudine sauce”, som benyttes til andre oksekødretter som Tornadous. Chateaubriand saucen bestĂĄr af skalotteløg, rødvin, timian, salt, peber og væde fra stegen. Saucen koges langsomt sĂĄ den bliver en koncentreret, reduceret og kraftig i smagen. Alternativt kan man sagtens vælge en lækker bearnaise sauce. Retten serveres med chateau stegte kartofler (se opskriften her) eller trøffel pommesfrites (se opskriften her).

Chateaubriand er den perfekte opskrift til en lækker nytårsmenu eller hvis man vil forkæle sine gæster med noget helt særligt.

Chateaubriand-opskrift

Hvad koster Chateaubriand?

Chateaubriand retten består af forskellige dele. Den dyreste del er kødet. I Rema1000 og Netto kan du ofte finde et godt tilbud på øksemørbrad til Chateaubriand. Billigste pris på Chateaubriand oksekød har vi set til 119,- pr kg. Hvis man ønsker den bedste kvalitet kan man nemt betale 4-500,- pr. kg. De andre ingredienser kan du købe i din lokale supermarked. Dog vil vi anbefale at du ikke går på kompromis med kvaliteten. Kig forbi evt. forbi Irma, hvor du finder de bedste Chateaubriand saucer.

Hvordan tilberedes Chateaubriand?

Denne chateaubriand opskrift hjælper dig med af få det meste ud af det bedste oksekød der findes. Chateaubriand kødet er udskåret af den fineste oksemørbrad, hvor alle sener og hinder er fjernet så det kun er det reneste kød. Chateaubriand der tilberedes på den rigtige måde sm

elter på tungen, men man kan nemt ødelægge kødet hvis den får for høj stegetemperatur.

Chateaubriand stegetid

Chateaubriand stegetiden for 1/2 kg (uden hviletid) er 15 minutter for rød, 20 minutter for mellem, and 23 minutter for mellem til gennemstegt. Brug evt et stegetermometer for perfekt resultat.

Chateaubriand kernetemperatur

Kernetemperaturen pĂĄ chateaubriand skal ligge pĂĄ omkring 56 grader.

Chateaubriand sådan gør du:

Til 2 personer skal du brug:

500G oksekød filet
2 spsk smør
2 spsk olivenolie
salt efter behag
sort peber efter behag
1 skalotteløg (finhakket)
1/2 kop rødvin (tør)
1/2 kop demi-glace
1 spsk smør (blødgjort)

Kødet brunes kraftigt på panden i en blanding af smør og olivenolie. Det skal kun brunes, ikke decideret tilberedes. Krydder godt med salt og peber.

Kom stegen i et lille fad og stil i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter. Kig til kødet efter ca. 15 minutter for at tjekke temperaturen. Jeg tog mit kød ud af ovnen, da stegetermometer viste 57 grader.

Derefter tages kødet ud og dækkes til med stanniol og hviler i min 15 minutter.

Vigtige tips til Chateaubriand:

  1. Hvis du ikke har demi-glace, kan du evt. bruge Irmas rødvinssauce (selvom det ikke bliver helt perfekt, smager det pragtfuldt)
  2. Det er ekstremt vigtigt at kødet hviler inden det skæres ud. Dette sikrer at kødet bliver mørt og saftigt, så det smelter på tungen. Hvis man glemmer dette vil kødet blive tørt og sejt.

Vi anbefaler i øvrigt at du ser denne video (på engelsk):

Oversigt
recipe image
Opskrift Navn
Chateaubriand
Forfatternavn
Offentliggjort den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
Gennemsnitlig vurdering:
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)