Mange lande i verden er kendte for deres vine, som skyldes landets klima og jordbund. De har mange tusinde års erfaring i at fremstille vin, og dette fortsætter de naturligvis med. Men der er intet til hindring imod, at man importerer visse typer druer, som sagtens vil kunne dyrkes med succes i vores danske klima.

Men Danmark har trods alt ikke det mest ideelle klima til vindyrkning, så det er nok bedst at afprøve forskellige druesorter, således man er sikker på at kunne fremstille en god vin, da visse sorter reagerer forskelligt på sol og kulde.

Du kan faktisk få mere inspiration til dette projekt i bladet Idényt.dk, hvor jeg læste denne reportage om at dyrke sin egen vin hjemme i haven. Her får man en komplet guide til vindyrkning, som mange allerede har som hobby.

Guide til at dyrke sin egen vin

Vælg en vinplante, der enten er krydset med en amerikansk sort eller podet på en amerikansk rod, for at undgå skadedyret vinrodlusen. Lusen ødelagde alle Europas vinmarker tilbage i 1800-tallet, men den angriber ikke de amerikanske sorter.

Pluk druerne, når de er modne (druer til hvidvin er ofte modne tidligere end druer til rødvin)

Skyl druerne, fjern stilkene, og sortér dårlige fra

Maceration af druerne (første gæring – bl.a. udtrækkes farve fra drueskallerne)

Delestage (anden gæring og vinen hældes over på ny beholder, bundfaldne kerner fjernes). Vinen presses, så de sidste druerester fjernes.

Vinen hældes på glasballoner og fermenteringen (den tredje gæring) begynder.

Fadlagring på egefade i en-tre måneder.

Vinen hældes tilbage på glasballoner.

Slutanalyse af vinen – bl.a. vurderes, om nogle druesorter skal mikses.

Vinen hældes på flasker. Prop i og mærkat på.

Sådan vælger du druesort:

Plant ikke sorter, der er beregnet til drivhus, på friland. Følgende er eksempler på frilandssorter.

Til hvidvin: 
Hvid ortega – meget følsom over for meldug, så den er lidt vanskelig at dyrke. Men den giver en fantastisk hvidvin. Hvis du vil undgå at sprøjte for meget mod svampesygdomme: Orion · Phønix · Bianca · Reform

Til rødvin: 
Rondo – stor, drue, der bliver meget blød. Hvis du vil undgå at sprøjte for meget mod svampesygdomme: Leon Millot – små gnallinger af druer med kraftig smag. Regent – en af de mest svamperesistente sorter og derfor egnet til økologisk dyrkning.

Fem gode råd om vindyrkning

  1. Brug solide espalier.
  2. Fermentér ikke for små mængder ad gangen.
  3. Sæt tid af til at beskære og passe vinen.
  4. Søg litteratur og informationer evt. gennem Foreningen af Danske Vinavlere.
  5. Vær ikke grådig – høst ikke for tidligt! Første og meget forsigtige høst er efter tre-fire år. Ellers stresser du vinplanten.

Læsestof om vinavl i Danmark

Praktisk vindyrkning under danske forhold af Michael Brat.
Kvalitetsvin af danske druer af Lars Holt.
Vinavl i Danmark, af Benny Génsbøl og Jens Michael Gundersen.