I flere hundrede år har det at drikke en kop kaffe været en helt fundamental del af vore liv. Vi drikke kaffe hele tiden i alle mulige situationer. Om morgenen, i toget, til jobsamtaler, til bryllupper, til begravelser og meget mere. Kaffe er en lige så fast del af vores hverdag, som måltiderne og i nogles tilfælde er den næsten vigtigere.
Danskernes kaffekultur har ændret sig betragteligt over de senere år. Det er ikke længere nok, at mødes hjemme til en gang sladder med en kop kaffe, nej det skal foregå på fancy caféer, hvor veltrænede baristaer laver de vildeste kreationer, med et hav forskellige ingredienser.
Væk med den gamle filterkaffe
Stadig mere kaffe drikkes uden for hjemme og af et yngre publikum en tidligere. Der er kommet en cafékultur, som vi aldrig har set mage til i Danmark. Kaffe er blevet et statussymbol, hvor det ikke længere er nok at medbringe sin lille termokande med hjemmelavet filterkaffe. Nej det skal være en dobbelt Frappuccino med et lille stænk af kanel, og naturligvis med et lille motiv i skummet.
Kaffen skal være dyr, bæredygtig og selvfølgelig fairtrade. Stempelkander, espressomaskiner og blærede ingredienser sælges som aldrig før, for vi er blevet en nation af kaffeelskere. Kaffeelskere, der ikke længere vil nøjes med den skoldhede kioskkaffe man får på banegården. Når vi køber kaffemaskiner, så er det apparater, der ville klæde enhver middeldyr café. Se et flot udvalg og køb en kaffemaskine her.
Der er så mange individuelle præferencer indenfor kaffe, at caféerne efterhånden har længere menukort end mange restauranter.
Høj kvalitet er et krav
Men det er ikke bare de mange måder at brygge kaffen på, der har gjort sit indtog, nej det er også blevet afgørende at kaffen er dyr og eksklusiv. Høj pris og høj kvalitet går hånd i hånd, når det kommer til god kaffe.
Det er ikke længere nok at købe en pose Rød Karat eller Merrild nede i supermarkedet. Nu skal det være unikke og eksklusive kaffesorter, som man kun finder på udvalgte steder i verden.
Den fineste og dyreste kaffe i verden hedder Luwak og har en fuldstændig sublim smag. Den er fyldig og har en nærmest sirupsagtig smag, med en eftersmag af chokolade. Det lyder jo helt enestående, men fremstillingsprocessen er alt andet end lækker. Det bliver nemlig fremstillet af kaffebønner, som er blevet fortæret at desmerdyr, hvis tarmsyre trænger ind i bønnen. Når den ufordøjede bønne kommer ud, kan den benyttes til en enestående og meget dyr drik.
Fremtidens kaffemarked
Med de meget høje krav som danskerne efterhånden stiller til kaffe, og med de mængder der hver eneste dag sættes til livs, så kan der ikke herske tvivl om, at kaffebranchen går en gunstig fremtid i møde. Hvis altså at caféerne og markedet generelt kan byde på gode, eksklusive og interessante kaffeoplevelser.
Det burde dog ikke være så svært, da der hele tiden findes på nye tiltag og åbner nye kaffeshops rundt om i landet. Konkurrencen er skarp, så det gælder om at finde på nye tiltag for at lokke kunder til. Det er langt fra alle, der er tilfredse med de mange kæder, som promoverer sig mere på deres brand, end på kvaliteten af deres kaffe.
Vi er et folk, der sætter stor pris på høj kvalitet og det mærkes også tydeligt i vores kaffevaner. Hvis man udforsker kaffemiljøet i sin by, vil man sikkert kunne finde noget godt, men ellers kan man altså stadig få megen glæde ud af sin gamle filtermaskine, og en kop god gammeldags kaffe med fløde og sukker.
Tak for kaffe.