Mad udgør overalt i verden en ret stor del af vores samlede udgifter, så man kan altså få en højere opsparing eller få bedre (dyrere) mad, hvis man tænker sig lidt om, når man køber ind. Med disse enkle og logiske råd kommer du langt. På denne måde kan husholdningsbudgettet strækkes lidt ekstra.

Hvordan får man mere mad for pengene?

Planlægning, sæsonkøb og improvisation er blot nogle af rådene til at spare i mad budgettet. Så hvis I har brugt for mange penge i julen, eller blot der er økonomisk lavvande, så kan der gøres mange ting, som nemt forhindrer jer i at mangle god mad fremover. Er januar også din sparemåned? Julen og nytåret er passeret og efter at have væltet os i overdådige middage og frokoster, er det tid til at stramme livremmen og finde spare-rådene frem. Der er dog ingen grund til at leve på en sten. Tjek har fundet gode råd og opskrifter, så du også kan få god mad, selvom hverdagen er vendt tilbage.

Her er et sammenkog af gode råd fra Anne Marie Fogh Larsen fra Suhr Madakademiet og kogebogsforfatter og indehaver af Kostkompagniet Birgitte Escherich til madlavningen på et lille budget:

1. Tænk frem i tiden

Planlæg og lav en madplan. Er du single, skal du huske at tænke i, hvornår du spiser hjemme, hvornår du spiser ude og om nogle spiser med i løbet af ugen. Tænk også i at rester fra gårdagens menu, kan bruges til noget nyt næste dag.

2. Vend indkøbslisten på hovedet

Prøv at tage udgangspunkt i det grove og det grønne, når menuen planlægges, frem for kødet. Lav nogle gode ‘grøntsagsdage’ med masser af lækkert grønt, og prioriter så at købe noget lækkert kød som en god kylling eller en ordentlig bøf, når du en gang imellem køber kød.

3. Tjek køleskabet

Tjek dagligt dit køleskab for “gamle varer” og sørg for at bruge dem først, inden du køber nye.

4. Spis ud fra årstiden

Væn dig til at spise sæsonens råvarer – på den måde holder du både omkostningerne nede og får en varieret kost. Nogle sæsonvarer kan desuden fryses og gemmes til senere brug.

5. Brug hele råvaren

Tænk i at bruge hele råvaren, når den først er købt – og lav eventuelt en ekstra portion, der kan fryses ned.

6. Køb det du har brug for, og brug det du har

Undgå impulskøb og indkøb af varer, du kun bruger én gang. Lav fx temauger, hvor du laver italiensk, asiatisk eller noget tredje en hel uge i træk, på den måde kan du let genbruge råvarer, krydderier m.m.

7. Undgå spild

Har du tendens til altid at have en halv portion tilovers, der hverken er stor nok til frokost eller aftensmad, så bør du måske overveje at lave mindre mængder.

8. Tøm køleskabet

Indfør en “tøm køleskabet” og “tøm frugtskålen” dag, hvor råvarerne bliver brugt op, inden de bliver for gamle.

9. Lær at lave mad

Madlavning bliver sjovere – og nemmere – med nogle basale færdigheder. Og hvis du har styr på teknikkerne, er det nemmere at udnytte råvarerne.

10. Lad dig ikke tyrannisere af opskrifter

Opskrifter kræver nogle gange et væld af ingredienser, du måske ikke lige har i dit basiskøkken. Overvej om du ikke har noget i køleskabet, du kan flette ind i en ret, eller om det er muligt at udskifte nogle ingredienser med nogle andre.

Du kan få mange flere gode råd til husholdningsøkonomi på Politikens hjemmeside.