Du har sikkert hørt det før. Det der med at helsekost er det bedste og sundeste for dig. Men hvad er det helt præcist, det er? Er der tale om en diæt, kosttilskud eller måske ligefrem en levemåde? Og hvad er forskellen på økologi og helse? Det kigger vi lidt nærmere på her.

De fleste er godt klar over, at der er lang vej fra en fedtet pizza og McDonald’s burgere til frisklavet mad fra egen have. Og naturligvis er der mange stadier ind imellem, som er mere eller mindre sunde. Den største forskel er dog den måde, maden er opbygget på. Hvor junkfood ikke rigtig giver dig de byggesten, din krop skal bruge til at fungere, så er det lige netop hvad helseprodukter gør. 

Formålet med helsekost

Når du indtager helsekost og lignende produkter, så er målet, at det udelukkende indeholder ting, som er gode for dig. Det betyder, at der ikke er tilsætningsstoffer, E-numre, konserveringsmidler og så videre. Alle disse tilsætningsstoffer, som bliver smidt i maden under produktionen, er du altså fri for. Først og fremmest er helsekost altså fri for alle de ting, som ikke er en del af selve maden. Det, man får med helse, er således, at du ved, hvad du spiser.

Desuden findes der alverdens helseprodukter. Det betyder, at din kost altså ikke er begrænset til enkelte produkter, som fås som helse. Tværtimod, så er vitaminer, mineraler, med også fødevarer og personlige plejeprodukter også omfattet helse. Det handler blot om, hvordan det er blevet produceret. For et stort og bredt udvalg af helsevarer, se mere her.

Øget velvære og bedre smag

Du kan altså ikke nødvendigvis gå ned i din lokale Netto eller Fakta og købe helseprodukter. Grundet produkternes særlige kvaliteter skal du helst i et større supermarked, på nettet eller i en specialbutik.

Du får dog noget, som økologiske produkter også kan give dig. Nemlig bedre smag og øget velvære. Den sunde og nærende form for mad er ikke blot fyldt med smag, fordi du bliver fri for alt det tilsatte; det er også fyldt med næring. Igen kan vi sammenligne med det du får, hvis du spiser en burger på McDonald’s, hvilket ret beset er det totalt modsatte.

Ulemperne ved helse

Naturligvis er der også mindre ulemper forbundet med helsekost. Du har måske regnet ud, at det er ganske dyrt, især hvis man skal leve på ren helsekost. Heldigvis, så er det stadig bedre at have et helse-kosttilskud i løbet af vinteren, end det er slet ikke at have. For hvis man vil leve udelukkende af helse, så kan det godt blive dyrt.
Det tager desuden også lang tid, uanset om du selv vil gro dine produkter i haven, eller du skal i specialbutik efter det. Det er omfangsrigt, tidskrævende og energikrævende, hvilket også er grunden til, at mange køber helse på nettet.