Man kan altid sige til børnene omkring bordet, at det er kylling, vi skal have i dag. Men egentlig er det en lækker kanin, som er blevet tilberedt, men mange har jo noget imod at spise en nuttet kanin. Der er jo en kulturforskel mellem de forskellige lande, hvor man spiser både hunde, katte, hest, frøer, insekter samt kaniner.

Frankrig er kendt for god mad

Det verdenskendte franske køkken har jo givet os mange klassiske opskrifter såsom sauce béarnaise, der er smørsauce med eddike og estragon, tyknet med æggeblommer, moule marinière, der er hvidvinsdampede muslinger og mousse au chocolat eller på dansk: Chokolademousse. De verdenskendte retter er blot et lille udpluk af den madkultur, som er helt central for franskmændende. Det franske køkken er næsten ligeså varieret som de asiatiske køkkener, og man oplever tydelige karakteristiska for provinserne.

Sydøst i Frankrig, i Provence bugner maden af olivenolie, friske tomater, krydderurter og lam. I nord omkring alperne har mælkeprodukter en dominerende position, og både smør, fløde og ost bruges flittigt. Det vestfranske køkken er stoppet med andefedt og foie gras, det er også her man finder det mondæne pariserkøkken og haute cuisine, der oversat til dansk er ”det ædle køkken”, altså det fineste af fransk gastronomi.

Vi forbinder franskmændene med deres hang til specielle spiser som smørstegte vinbjergsnegle, kalvehjerne, friterede testikler og frølår – men disse delikatesser er langt fra en del af hverdagskøkkenet, de betragtes i Frankrig som luxuriøse delikatesser til særlige lejligheder. Franskmændene prioriterer ikke deres morgenmad højt. Oftest består den bare af en kop kaffe og en sprød croissant eller en sandwich af baguette og god skinke eller ost eller måske begge dele.

Frokosten er også oftest simpel og med brød som basis. Franskmændene spiser deres aftensmad sent, gerne efter klokken 21, og den består typisk af adskillige retter. I festligt lag begynder måltidet med hors d’oeuvre, som er en lille forret, suppe, eller en entrée, som oftest er en varm forret. Og en ting er sikkert. Middagen akkompagneres altid af ost og vin!

Fransk mad er oftest fyldig og fed.  Server den gerne i mindre portioner og vær rundhåndet med friske urter. Lidt ekstra vineddike giver også balance i smagen og løfter madoplevelsen. På Coops hjemmeside viskalspise.dk kan du her læse mere om det franske køkken samt finde mange originale opskrifter herfra. Jeg fandt her en opskrift på Kanin med sennep og hvidløg til i alt fire personer. Du kan nu selv erfare, at det er lige så nemt som at lave en kylling. Smagen er også næsten den samme.

Kanin med sennep og hvidløg

Du skal bruge disse ingredienser:

1200 g kanin

200 g dijonsennep

50 g smør

4 til 5 stk hele hvidløgsfed

4 dl hønsebouillon

1,5 dl piskefløde

salt og peber

Sådan gør du:

Del kaninen i mindre stykker.

Smør stykkerne med et godt lag sennep, og læg dem i et ildfast fad.

Fordel smør og læg hvidløgsfeddene ved.

Stilles i en 200 grader varm ovn i 20 min.

Hæld halvdelen af bouillonen ved og steg videre i 30 min.

Hæld væden fra og kog den med resten af bouillonen og piskefløden til den er jævn.

Smag saucen til med sennep, salt og peber.

Server med de hele hvidløgsfed og f.eks. kogte Puy linser og brød.