De fleste kender croissanten som en fast bestanddel af det franske køkken. Ordet croissant bringer tankerne hen på et stort, smøragtig halvmåne-formet wienerbrød ofte serveret til kaffe, eller måske fyldt med ost eller kød (til de, som kan lide det). Til denne lille lækre franske sag hører der faktisk en lille historie til. Den tidligste er sporet tilbage til 1683, under de ottomanske tyrkeres belejring af Wien. Historien siger, at en østrigsk bager, der arbejdede sent om natten, hørte tyrkerne grave en tunnel under byen og advarede derfor militæret. Soldaterne ødelagde tunnelen, eliminerede truslen og reddede dermed byen Wien. Bageren bagte derpå et halvmåneformet bagværk i form af Turk, det islamiske emblem, halvmånen. Så når man spiste lidt croissant, ville man symbolsk æde tyrkerne. Om den er sand, kan jeg ikke garantere, men den giver god mening i forhold til dens form og størrelse. Men om ikke andet, så smager dette franske bagværk simpelthen fantastisk.

Hjemmelavet fransk croissant

Ingredienser: 20 stk

  • 3 dl koldt vand
  • 2 dl kold mælk
  • 2 æg
  • 60 g gær
  • 1 kg koldt hvedemel(opbevaret i fryseren natten over)
  • 120 g sukker
  • 25 g havsalt
  • 500 g koldt smør til indrulning

Sådan laves de lækre franskmænd

  • Bland vand og mælk i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, det kolde hvedemel samt sukker og salt, og ælt dejen sammen 5 minutter på maskine eller i hånden til du har en fast, kold dej.
  • Læg dejen i køleskabet i 30 minutter.
  • Læg smørret mellem to stykker bagepapir, og bank det ud med en kagerulle til en firkant på ca. 15 x15 cm. Undgå at arbejde for meget med smørret, da det så vil blive blødt.
  • Tag dejen ud af køleskabet, og tryk den ud på et meldrysset bord, så den kommer til at måle ca. 25×25 cm.
  • Læg smørret på midten af dejen, og fold alle 4 dejsider ind over smørret, så du får en lille firkant.
  • Smørret skal være helt dækket. Tryk forsigtigt dejen lidt fladere, og sæt den så i køleskabet igen i ca. 30 minutter, til den er gennemkold.
  • Tag dejen ud, læg den på det meldryssede bord, og rul forsigtig dejen aflang så den bliver ca. 1 cm høj. Fold de 2 ender ind mod hinanden, og fold 1 gang til, så du får 4 lag smør, og sæt dejen i køleskabet igen.
  • Vent 30 minutter, gentag så den samme rulleprocedure en gang til, og sæt dejen på køl bagefter.
  • Lad dejen blive kold. Det tager ca. 30 minutter.
  • Rul den kolde dej til en aflang firkant på 60×30 cm. Del dejen på midten, så du har 2 stykker a 60×15 cm, og skær hvert stykke i 10 trekanter.
  • Rul hver trekant sammen til en croissant fra den brede ende, uden at trække for meget i den, da dejen så vil sprænge. Sæt croissanterne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve 2 timer.
  • Pensl croissanterne med sammenpisket æg, og bag dem ved 200° i ca. 15 minutter.
  • Afkøl dem på en bagerist.

Om du så vil tilsætte noget fyld til denne grunddej, er helt op til dine lyster og behov. Men, de kan med fordel fyldes med mørk chokolade. Det smager rigtig godt!