Trøfler er både sjældne og dyre. Derfor er der kun få, som anvender de dyrebare trøfler i madlavningen. Men de kan virkelig sætte prikken over iet ved et måltid, således maden bliver perfekt. Det er ligesom chokoladen ovenpå isdesserten. Det fuldender smagsoplevelsen. Men trøfler er kun tilbehør til hovedretten på samme måde som kaviar og champignons. Men der findes mange retter, hvortil man nemt kan benytte trøfler, især når man vil lave måltidet lidt eksklusivt.

Men hvad er trøfler egentligt? En trøffel er en svamp, der lever under jorden og helst i en skov. Der findes mange forskellige trøffelsorter og ikke alle er spiselige. Men de bedste af de spiselige trøfler har opnået et ry, som ellers kun er tilfaldet delikatesser som kaviar, safran og meget god foie gras. Det skyldes trøflens absolut unikke smag – den underlige aroma af skovbund, svamp, træ… ja – det er umuligt at beskrive.

Det faktum, at trøfler er meget svære at dyrke og derfor stadig skal findes ude i de store italienske skove af hemmelighedsfulde italienske mænd med trøffelopsnusende hunde medvirker til mysteriet. Og prisen, selvfølgelig. Sjældne og efterspurgte produkter har det med at koste penge.

Så trøfler er dyre, ja. Men hvad vi gerne vil formidle er, at trøfler kan og skal anvendes i små delikate mængder, og dermed er det faktisk ikke voldsomt kostbart at opleve trøffelsmagen.

Hvor vokser trøfler?

Mange kender trøflen som noget fransk – nærmere bestemt som Perigor-trøflen. Men Italien er faktisk det land i verden, hvor der vokser flest forskellige, spiselige trøffelsorter, heriblandt de fem kendteste typer, som vi har valgt at lagerføre på grund af deres fantastiske smag og anvendelighed. Da trøfler navngives meget skiftende, vælger vi altid også at anføre de latinske navne.

  • Sommertrøflen (latin: Tuber æstivum vitt.)
  • Efterårstrøflen (latin: Tuber uncinatum Chatin)
  • Den sorte vintertrøffel(latin: Tuber melanosporum vitt.)
  • Den hvide trøffel(latin: Tuber magnatum pico)
  • Den hvide forårstrøffel(latin: Tuber Albidum Pico også kaldet Tuber Borchii)

Hver trøffelsort har sin egen sæson og kun inden for denne er det muligt at købe friske trøfler. Men trøfler kan konserveres og fryses og på den måde anvendes året rundt. Læs mere om de forskellige typer trøfler her.

Hvordan håndteres trøfler?

Lær at håndtere den eksklusive råvare, således du ikke spilder dine penge på noget ufuldendt. Du bør opnå en ekstraordinær smagsoplevelse med en korrekt behandling af trøflerne.

1. Trøfler skal renses med en blød børste ligesom svampe, og en lille kniv til at komme helt ind i krogene med.

2. Smagen af trøfler er intens, så brug den i små mængder. Regn med 14 g pr. person.

3. Den sorte trøffel er mildest i smagen. Spis den rå og tilsæt den til varme retter. Den mister ikke sin aroma under tilberedningen.

4. Den hvide trøffel har en kraftig smag og duft og spises altid rå, fx revet over pasta. Den mister en del af smagen ved opvarmning.

5. Riv frisk trøffel hen over den færdige ret, og brug gerne et trøffel- eller mandolinjern, der skærer dem i perfekte, pergamenttynde skiver.

6. Opbevar frisk trøffel køligt og tørt, 2° er ideelt, så kan de holde sig i en lille uges tid.

7. Trøflens aroma optages let af alle fødevarer, læg dem enkeltvis i en lukket beholder og gerne svøbt i en ren papirserviet, der skiftes hver dag.

Du kan læse mere på denne side om trøfler.

Hvis du er meget interesseret i trøfler, kan du læse denne artikel bragt af DR om verdens største trøffel, som har været på auktion!