Hermed flere gode råd om madlavning. Mad er dels en tvingende nødvendighed, for at vi kan eksistere, og samtidig er det jo en udsøgt nydelse at spise dejligsund og velsmagende mad. Mad er en stimulans, som sætter os i godt humør og tilfredsstiller vores sult. I det rige vesten har vi alle råd til at købe gode råvarer.

Der er nok ikke råd til at gå på en dyr gourmet restaurant hver dag, det er måske kun en gang om måneden, man tager sig den luksus. Sommetider kan der måske dog blive råd til et fastfood måltid på burgerbaren, pizzaria eller på Jensens Bøfhus.

Den slags restaurarant- besøg kan jo klares for en mindre sum. Man får ikke altid, hvad man betaler for på restauranten og kvaliteten kan svinge.  En entrecote koster noget mere end en medisterpølse på en restaurant, idet kiloprisen på råvarerne er væsentligt forskellig. Det gør man også, når man handler råvarerne ind til sit eget måltid. De fineste råvarer koster altid mest i butikkerne.

Køb økonomisk, når du handler ind

Derfor bør man så ofte som muligt købe fornuftigt ind. Det er jo penge ud i luften og meget uøkonomisk, hvis man køber en masse grønsager eller brød, som ikke kan holde sig så længe, at man ikke kan nå at bruge mere end højst halvdelen af dem.

Køb ind med omhu. Check dato-mærkningen på varen. Især brød, mælk, grønsager samt kød kan kun holde sig i få dage, før det bliver dårligt. Så køb kun ind til få dage ad gangen. Bor du alene, kan det måske føles underligt at stå og lave mad hver dag til kun en person. Her er tricket at lave en stor portion, hvor du ofte kan komme resten af maden i fryseposer eller små plastik bokse, som kan nedfryses.

Du kan derfor nogle dage springe madlavningen over og nøjes med at tø en hjemmelavet færdigret op. Visse retter bliver egentligt bedre ved at stå nogle dage og trække eller fryses ned. Dette gælder især sammen-kogte retter som kødsovs eller gullasch. Men andre frosne retter kan miste noget af den originale smag, når retten tøs op igen. Så det er naturligvis en balanceakt at købe fornuftigt ind.

Dyrk dine egne grønsager

Men kender man en gårdbutik i nærheden kan man ofte købe stort ind af billigt kød og æg. Og man kan ofte selv dyrke flere grønsager. Det er nemt at have sine egne kartofler, gulerødder, porrer, radiser mm. Jeg ved godt, at det kan være svært at finde en time eller to til hver dag få købt ind og kokkereret i køkkenet. Men ofte er det prisen værd.

Man afstresser jo imens, man tilbereder maden. Tankerne kommer væk fra hverdagens stress og jag. Dit kedelige hverdags job kommer i baggrunden. Lad det tage den tid der er nødvendig. Nyd din egen mad og øv dig i køkkenet. Få de andres kommentarer til maden. Bed om konstruktiv kritik. Derved bliver du automatisk bedre til at tilberede maden.