Vi har alle smagt en bearnaise sauce, og de fleste elsker den. Mange har selv lavet den, og andre har smagt den hos forældrene eller på en restaurant. Den har gennem årene taget en markant markeds-andel fra den traditionelle brune sovs. Den almindelige brune sovs fejler ingenting, men den kan blive lidt ensformig i længden. Så mange har valgt at ændre lidt på sovsen, således der nogle gange er karrysovs på menuen og andre gange bearnaise eller andre saucer som tilbehør. Men langt hovedparten af os har egentlig aldrig lavet eller smagt en ægte bearnaise sauce. Kun nogetder kommer tæt på. Måske. Vi har måske hørt om den ægte vare. Den er naturligvis lidt mere vanskelig at lave end den udbredte Knorr bearnaise eller andre kunstige produkter, som man kan købe i pulverform overalt. Disse færdigsaucer er langt fra den ægte vare må jeg beklageligvis fortælle. Men det betyder til gengæld, at du har en god smagsoplevelse til gode endnu. Så glæd dig til at prøve den ægte bearnaise sauce. Her vil jeg komme med gode råd og opskrifter på, hvordan man nemt og enkelt får lavet den ægte vare.

Hjemmelavet bearnaise sauce fra bunden – så nemt er det

Bearnaise er hipt og moderne igen og det er den perfekte følgesvend til en go’ bøf på en kold fredag:) Men pas på – når først du har lavet din egen bearnaise, vender du ALDRIG tilbage til Knorr, Jensen’s og de andre E-numre-drenge!

Hjemmelavet bearnaise sauce

Forfatter: Gastromand.dk

Kategori: Sauce

Køkken: Fransk

Forberedelsestid:  15 mins

Tilberedningstid:  15 mins

Total tid:  30 mins

Antal personer: 3-4

Ingredienser

250 g smør

3-4 spiseskefulde god eddike – jeg brugte hvidvinseddike og ca. dobbelt så meget

3-4 spiseskefulde hvidvin (kan erstattes med vand) – igen dobbelt op, da der var for lidt essens første gang

1-2 skalotteløg

1 bundt estragon eller 2 spsk. tørret – skal det laves fra bunden spenderer du 15 spir på frisk estragon

1 lille håndfuld kørvel – kan evt. udelades

3-4 æggeblommer

Lidt citronsaft – koncentrat fra den frække gule bold kan til nøds bruges

Salt

Hvid peber – ja jeg havde altså kun sort – det smager bedre, men hvid giver en pænere sauce

 

Cayenne peber

 

Tilberedning

Klar smørret ved opvarme det langsomt. Når smørret er smeltet hældes den klare del over i en ny beholder og det hvide bundfald kasseres.

Stokke fra den friske estragon, eddike, hvidvin, finthakket løg, lidt salt og peber kommes i en gryde og koges indtil lidt under halvdelen er tilbage. Si essensen over i en ny gryde.

Du kan nu vælge mellem at si saucen sammen i en gryde over et vandbad eller direkte på varmepladen ved lav varme. Den første metode er den sikreste den anden er den hurtigste.  Husk saucen må aldrig, aldrig koge.

Pisk æggeblommerne i gryden med essensen til det skummer og tykner lidt

Pisk herefter smørret i en skefuld ad gangen til at starte med (6-7 skefulde) og derefter i en tynd tynd stråle

Umiddelbart før servering smages til med citronsaft, salt, peber og evt. lidt cayennepeber

Til sidst tilsættes de hakkede estragonblade og voila, du er klar til at forkæle sanserne.

 

Læs mere her om hjemmelavet bearnaise sauce.

Hvis du har et godt fif om hvordan man kan lave sin sauce endnu lækrere så skriv endelig ind og del din viden med os.

http://gastromand.dk/opskrift-hjemmelavet-bearnaise-sauce/