Nu er julen overstået. Dog siges det, at julen varer lige til påske. Derfor synes jeg, det er mere end oplagt at komme med gode bud på retter til påskefrokost frem for at puste til din dårlige samvittighed oven på julen vha. de sundeste retter, som forbrænder al julefedtet. Nej, det er der ikke noget af her! Påsken har egentlig ikke nogen tradition, hvad angår maden, hvilket er herligt, da man så selv kan skabe sine egne madtraditioner. Dog er det i mange familier blevet en urokkelig tradition at fejre påsken med en påskefrokost. Hvad enten man holder sig til kolde eller varme retter, spiller fisk, lam og æg ofte hovedrollerne i en påskefrokost-menu – så det vil jeg forsøge at give dig lidt inspiration til!

Lammekødboller med oliven

Til påskefrokost kan man ikke komme udenom lam. Det hører ganske enkelt bare påsken til, og sådan er det. Det smager heldigvis ret så dejligt, og denne opskrift bruger jeg selv til påskefrokosten. Jeg plejer at spise dem oven på et stykke friskbagt rugbrød (som jeg enten jeg eller bageren har bagt). Kan du ikke lide oliven, kan du blot lade være at servere dem.

Ingredienser: 4 pers.

  • 500 g hakket lammekød
  • 12 dl mælk
  • 2 små knuste fed hvidløg
  • 1 dl grofthakkede grønne oliven uden sten
  • 1 æg
  • 1 tsk stødt kanel
  • 14 tsk cayennepeber
  • 1 tsk groft salt
  • 25 g smør
  • Oliven (pynt)

Fremgangsmåde

  • Rør lammekødet sammen med mælk, hvidløg, oliven, æg, kanel og cayennepeber. Form farsen til 20 kødboller (a ca. 1½ spsk).
  • Lad smørret smelte ved kraftig varme men uden at det bruner og brun kødbollerne i ca. 2 min. Skru ned til jævn varme og steg kødbollerne færdige i ca. 6 min.
  • Kom de stegte kødboller i et fad sammen med de grønne oliven og server straks.

Hjemmelavede påskeæg

Udover lam, fisk og hvad man ellers kan finde på til påskefrokost, så er påskeæg uundværlige. De sætter lige prikken over i’et på en dejlig påskefrokost. Det skal man ikke snydes for – derfor har jeg her en opskrift på de lækreste hjemmelavede påskeæg, som ikke kræver den helt store erfaring i et køkken.

Ingredienser: 30 stk

  • 200 g chokolade, fx mørk chokolade (ca. 55% kakao) eller hvid chokolade
  • 500 g ren, rå marcipan – fx Mølle Skovly
  • 75 g blød nougat
  • Pynt (du vælger bare selv!)

Fremgangsmåde

  • Hak chokoladen og smelt den, ved svag varme, i en skål i vandbad.
  • Skær marcipanen i 30 stykker og rul dem til kugler.
  • Skær nougaten i 30 små firkanter.
  • Halver hver marcipankugle og tryk et nougatstykke ned i den ene halvdel.
  • Tryk marcipankuglen sammen igen og form den som et æg.
  • Vend hvert æg i gryden med chokolade, til ægget er helt dækket – brug evt. en gaffel.
  • Læg æggene på en plade med bagepapir og pynt dem efterhånden, mens de endnu er våde, med det ønskede pynt.
  • Lad chokoladen stivne og opbevar herefter påskeæggene i en lukket beholder i køleskabet.

Mmmmh, lyder det ikke lækkert! Jeg siger i hvert fald velbekomme.

Hvis du ikke kan få nok at påskens mange små retter, kan du læse dig til inspiration her.