Som overskriften ligger op til, så er foccacia et italiensk fladbrød, som er i familie med pizzaen. Men i modsætning til pizzaen serveres foccaciabrød som et tilbehør til diverse retter. Kendetegnet ved brødet er, at der bruges meget olie og mange krydderurter på overfladen af brødet. Brødet er meget velsmagende til mange udenlandske retter som italiensk (selvfølgelig) og ikke mindst græsk. Dog kan brødet også fint stå selv som et brød til et lækker salat eller et saftigt stykke kød, da brødet på toppen også er krydret godt med fladesalt, som får det til at stå i god kontrast med en lækker salat eller grillet kød. Jeg ved ikke, om foccacia kan købes hos bagere, men jeg har i hvert fald set det i en køledisk og på en brødhylde. Det der gør brødet ekstra lækkert er dets lange hævetid, som kun er med til at give mere smag og struktur til brødet. Jeg kan derfor med sikkerhed sige, at brødet smager meget bedre, og er meget mere fyldig og luftigt end supermarkedernes varianter. Så tilbage er der kun at sige: kom i gang med selvforkælelsen!
Hjemmebagt foccacia
Brød
- 1 ærtestørrelse gær
- 4 dl vand
- 8 dl hvedemel
- 2 tsk salt
Krydderolie
- 1 dl olie
- 25 gram friske krydderurter.
- 2 fed hvidløg
- 5 gram salt (1 lille tsk fuld)
Sådan gør du
Brød
- Bland alle ingredienser sammen og lad dejen hæve i 10-12 timer.
- Hæld den ud på et meldække bord. Fold den og rul den sammen til en kugle.
- Kom kuglen op på en bradepande med bagepapir. Kan med fordel være en bradepande med høj kant, så krydderolien ikke løber ud i ovnen.
- Smør dine hænder ind i godt med olie, og klap dejen indtil der er olie over det hele. Det forhindrer dejen i at tørre ud imens den hæver, og brøddet bliver mere luftigt
- Lad det hæve i 1½ time.
- Kom krydderolien på med en ske. Med krydderierne. Fordel det godt.
- Prik dejen ned med fingrene så krydderierne og olien ikke løber af. Ligesom man gør med remoncen på en brunsviger. En masse huller der holder på det gode.
- Kom til sidst saltet på.
- Lad det hæve en ½ time mere.
- Bages i 20-25 minutter ved 200 grader varmluft. Indtil det er godt brunt.
Krydderolien
- Hæld olie, grofthakket hvidløg og krydderurter op i en gryde og varm det op til en 50 grader. Ca. samme temperatur som varmt vand fra hanen. Det skal ikke være alt for varmt. Kun lige varmt nok til at aromastofferne trækker ud af krydderierne.
- Lad det stå og trække til du skal bruge det. Mindst en ½ times tid. Så trækker kryddersmagen ned i brødet sammen med olien. Hvilket ikke sker hvis du bare kommer krydderierne på dejen inden du bager.
Nyd dit lækre brød – det er med garanti ikke første gang, det bliver bagt i dit køkken, når du først har smagt det.