Æblekage er ikke bare en æblekage. Æblekage findes nemlig i mange forskellige varianter, og alt afhængig af hvor i landet man befinder sig, bliver ordet æblekage betragtet forskelligt. For når jeg hører ordet æblekage lyde for mine ører, tænker jeg med det samme på min bedstemors lækre æblemos med æblerasp og flødeskum, mums. For det er nemlig en rigtig æblekage for mig. Her kan man smage æblens dejlige sødme, og den smager aldrig ens, da æblernes smag og surhed varierer år efter år.

Gammeldags æblekage

Ingredienser: 4 pers.

  • 500 g madæbler
  • 0,5 dl vand
  • 100 g sukker
  • 0,5 vaniljestang

Rasp: (der kan også fås æblerasp)

  • 75 g. rasp
  • 50 g sukker
  • 50 g smør

Topping:

  • 75 g. makroner
  • 2 dl piskefløde

Tilberedning

  • Skyl æblerne og skræl dem. Skær dem i små stykker og put dem op i en gryde.
  • Tilsæt ½ deciliter vand.
  • Sæt gryden med vand og æblestykker på en kogeplade, læg låg på og skru op helt op for varmen.
    Flæk evt. en vanillestang, skrab kornene ud og put dem ned til æblerne i gryden.
  • Når indholdet i gryden koger, skru ned på middelvarme og behold låget på gryden.
  • Kog æblestykkerne i ca. 10 minutter, til de er helt bløde.
  • Sluk for pladen og tag gryden væk fra varmen. Hæld de kogte æbler over i en skål. Rør det til mos og tilsæt ca. 100 gram sukker. Sæt skålen i køleskabet.
  • Hæld 75 gram rasp og 50 gram sukker i en anden skål og bland det sammen (eller køb det færdige æblerasp).
    Smelt smørret på en pande og brun raspen ved middelvarme. Pas på at det ikke brænder på. Rør hele tiden i det.
    Tag panden af varmen, sluk for pladen og hæld den brunede rasp i en skål.
  • Put marengs eller makroner i en plasticpose og knus dem med noget tungt, f.eks. en kagerulle.
  • Hæld fløden i en skål med høje sider. Pisk fløden stiv med et piskeris eller en elpisker. Pas på med at piske for længe, så kommer flødeskummen til at smage af smør.
  • Find en gennemsigtig glasskål frem og læg først et lag æblemos i skålen. Derefter et lag rasp og et lag knust marengs/makron og så igen et lag æblemos osv. Det øverste lag skal være flødeskum.

Tilbage er der nu en rigtig æblekage. Nemlig en lækker gammeldags æblekage med hele molevitten.Læs mere her.