Har du nogensinde overvejet at bage et anderledes brød, der er jo rigtig mange forskellige slags at vælge imellem. Du har garanteret allerede smagt et focaccia brød på en restaurant. Men nu kan du nemt bage det selv. Det minder noget om pizzabrød, men du kan nemt prøve kræfter med det. Familien vil garanteret gerne være forsøgspersoner til dit hjemmebagte focacciabrød. En helt almindelig opskrift på focacciabrød kan man finde mange steder. Læs her hos Alt for Damerne en normal opskrift på focacciabrød. De anvender durum mel samt rosmarin i denne opskrift.

 

Hvad er focacciabrød?

Det er et fladt ovnbagt italiensk brød i samme stil som pizza dej. Det kan være pyntet med urter eller andre ingredienser. Focaccia er meget populært i Italien, og man krydrer ofte brødet med olivenolie, salt samt nogle krydderurter. Desuden kan man supplere med løg, ost, kød eller grønt-sager. Derfor er dette brød ideelt som en vigtig del af et måltid. Selve ingredienserne er næsten de samme som pizza. Mel med meget gluten, olie, vand, salt og gær skal man bruge. Dejen skal nu rulles ud eller presses sammen manuelt i et tykt lag, hvorefter den bages i en ovn. Det bedste er at anvende en speciel pizzaovn eller en stenovn. Man må gerne lige prikke lidt i overfladen med en gaffel, så man undgår luftbobler på overfladen af brødet. Ofte pensler man også lige brødet med æg, som vi normalt gør på alle typer brød.

 

Forskellen mellem pizzabrød og focaccia

Den primære forskel mellem den velkendte runde flade pizza og focaccia er, at pizzadej bruger meget lidt gær som hævemiddel, hvilket resulterer i en meget tynd, flad og fleksibel skorpe, mens focaccia dej bruger mere hævemiddel, hvilket får dejen til at stige betydeligt højere. Så resultatet er en mere brødlignende karakter. Focaccia er altså en blanding mellem pizza og franskbrød. Focaccia er oftest firkantet, mens konventionel pizza er mere almindeligt rundt. Dette skyldes nok, at de fleste ovne er firkantede, og focaccia bages i en firkantet bageform, samt at man kan adskille den fra en pizza. Jeg fandt en interessant hjemmeside minmandsitalienskekøkken.dk, hvor du nøjagtigt kan læse om de små forskelle mellem fremstilling af dej til både pizza og focaccia. Det er især metoden til hævning, som er den største forskel.

En dansk opskrift på focaccia

En kendt dansker Mette Blomsterberg har leveret flere gode opskrifter gennem tiden. Her hos Femina kommer hun med sin specielle opskrift på focaccia ala Blomsterberg. Bemærk at der ikke er de store afvigelser fra den normale opskrift. Den største ændring er nok valg af mel samt fremstillingsmetoden.