Ja, brændende kærlighed er egentligt et mærkeligt tilnavn til en ret, som hovedsageligt består af kartoffelmos og bacon. Men, det er ikke til at komme udenom, at der er noget helt specielt og lækkert ved brændende kærlighed, hvorfor vi danskere til stadighed stiller retten på bordet. Man må sige, at det er en klassisk ret uden lige med elementer som bacon, ost, kartoffelmos og ikke mindst smør. Retten er endda så klassisk, at selv højtstående og dygtige kokke hele tiden leger og eksperimenterer med rettens udtryk og smag. Så det er ikke for sjov! Det værste man derfor kan gøre ved denne klassiske ret, er at købe den som færdigret på pose eller andet. Retten fortjener ganske enkelt gode og friske råvarer – det andet er synd. Så sørg endelig for at have gode råvarer hjemme, for du vil sagtens kunne smage forskel.

Brændende kærlighed

Denne opskrift på brændende kærlighed er en lækker og absolut velsmagende ret fra en dygtig, nytænkende kok, som har eksperimenteret lidt med råvarerne i retten. Og det gør bestemt ikke noget dårligt for retten. Tværtimod!

Ingredienser: 2 pers.

2 løg
200 g god røget bacon
150 g frisk spinat
50 g friskreven ost
3 dl hønsebouillon
Et skvæt cognac
½ kg kartofler (King Edward er bedst til mos)
Olivenolie
Citron
Citrontimian
Røget salt og friskkværnet sort peber
Smør
Sødmælk

Sådan gør du

  • Skær de to løg i meget fine skiver, helst på en mandolin og svits dem ved laveste varme i ca. 10 minutter til løgene er faldet helt sammen, men uden at have taget farve. Krydr med lidt røget salt og husk at røre en gang imellem. Skru op for varmen, kom et godt skvæt cognac på panden og lad det koge ind et øjeblik inden du hælder hønsebouillon på. Skru ned igen og lad det simre stille og roligt, indtil det er kogt ind til en tæt sky.
  • Skær de skrællede kartofler i mindre stykker og kog dem i letsaltet vand indtil de er helt møre. Hæld vandet fra og sæt gryden tilbage på blusset. Ryst gryden og lade den koge helt tør over lav varme, inden du begynder at piske grundigt med et piskeris.
  • Tilsæt langsomt sødmælk til gryden og pisk indtil du har en glat, ensartet masse. Hvor meget mælk du skal bruge afhænger en del af kartoflerne, men hvis du hælder lidt i ad gangen, burde det ikke være noget problem at vurdere. Kom så en stor (50-75 g) klat smør i og pisk igen. Smag på mosen og pisk den til sidst færdig, mens du langsomt justerer saltmængden med røget salt. Og slut så lige af med en klat smør igen. Rigeligt smør er jo fortræffeligt.
  • Skær baconen i små tern og steg gyldne og sprøde over en god varme på en tør pande.Hæld baconen op i en skål og hæld det meste af fedtet fra panden. Svits den skyllede og tørrede spinat på baconpanden indtil den lige er faldet sammen. Krydr med lidt sort peber.
  • Hæld løgsaucen igennem en sigte, så du har sauce i en skål og meget bløde løg i sigten. Smag sauce til med citronsaft og evt. røget salt.
  • Fordel først de sprøde bacontern i bunden af en stor dyb tallerken, læg så spinaten oven på, så et lag af de bløde løg og riv så lidt ost ud over inden en god klat mos lægges på toppes. Drys citrontimian udover og tag løgsaucen med til bords i en kande, så man selv kan hælde på.

Retten gør sig rigtig godt på denne måde, og den lidt anderledes opskrift får den klassiske ret til at fremstå som nyfødt. Det er ganske velsmagende og bør prøves mere end en gang!