Til din morgenkaffe eller senere på en cafe er det super lækkert med et stykke bagværk til kaffen. I Danmark spiser vi gerne en toast, franskbrød eller et rundstykke. I Frankrig spiser man flutes eller croissanter. Vi kan sagtens sammenligne vore to lande, for flutes er nøjagtig det samme som franskbrød blot i en smallere udgave, og croissanter kan nemt sammenlignes med vore birkes. Men croissanterne er blot rullede til en halvmåne, så de kaldes undertiden også for månehorn. Så selve opskrifterne er næsten helt ens.

Hvad består en croissant af?

En croissant består grundlæggende af mel, gær, smør, sukker, salt. Derfor er det samme ingredienser, som vi er vant til, når vi bager brød. Men blandingsforholdet er lidt anderledes, det er fremstillingsmetoden også. Koncentrationen af mælk og fedtstof er væsentligt højere, det giver nemlig den meget blødere smag.

Desuden er det vigtigt at rulle dejen ud i tynde lag, som derefter skal foldes sammen, hvorefter processen gentages flere gange. Derved fremkommer den karakteristiske wienerbrødskonsistens, som vi alle er så vilde med. Arla.dk har lavet mange forskellige slags croissanter, og i deres standard opskrift har de blandet dejen med butterdejsplader.

Findes er forskellige slags croissanter?

I Danmark havde vi også kun en slags rundstykker i starten, men i dag er der over ti forskellige slags at vælge imellem hos bageren. Vi kræver nemlig fornyelse og flere valgmuligheder, så det får vi. Kunderne kommer jo altid i første række. Nøjagtigt det samme er gældende for croissanter.

Der findes langt over ti forskellige slags croissanter i dag, og jeg har på Arla.dk fundet flere gode eksempler på nye varianter af den normale croissant. De har eksempelvis lavet flere opskrifter, hvor man anvender croissanter med skimmelost. Du burde prøve den, for den lyder meget lækker. Man kan endda købe en færdig croissant dej på dåse, så det kan gøres meget enkelt.

På flere frokostrestauranter serverer man også croissant med hønsesalat, så det kan gå hen og blive til et helt måltid. Men en croissant er jo også blot et stykke brød, så derfor kan de jo spises med mange former for pålæg og tilbehør. Et andet ugeblad har også kommet med gode opskrifter på croissanter.

Bladet Femina kommer her med deres opskrift på lækre hjemmebagte croissanter. Min egen favorit er med indbagte chokoladestykker. Men man kan endda købe croissanter, de er helt overtrukne med chokolade. De er da lækre, men de er alt for fedtede at holde i hånden.