Langt de fleste mennesker elsker mørbradgryde, da kødet hverken er sejt eller fyldt med sener og fedt. Mørbrad fra svin, ko, lam eller kalv er altid det dyreste og mest velsmagende udskæring på dyret. Mørbraden sidder placeret som en stor muskel på indersiden af dyrets rygsøjle, og dette fine stykke kød kan tilberedes på mange måder, da man både kan grillstege en mørbrad, lade den simre i en gryde, lade den ovnstege i hel tilstand eller udskåret som koteletter i fad.
Man skal altid blot huske at skære den langsgående sene fra mørbraden, hvorefter man nemt kan tilberede resten. Der findes ingen specielle regler for, hvilke ingredienser, man kan blande i en mørbradgryde, da dette er forskelligt i de forskellige kulturer. Mørbradgryde er en ret, man spiser i mange lande rundt omkring i verden, men man tilføjer ofte forskellige grøntsager i retten.
Mørbradgryde verden rundt
I Danmark er mørbradgryde normalt fremstillet af svinemørbrad sammen med lokale grøntsager og krydderier og gerne spædet op med flødesovs eller lignende. Man anvender sjældent oksemørbrad eller kalvemørbrad til gryderetter, men lammemørbrad er også velegnet til en gryderet.
Kalve- eller oksemørbrad serveres normalt udskåret som tynde steaks, men der er intet til hindring for, man kan anvende alle former for mørbrad i en mørbradgryde, hvilket især ses i Mellemøsten, hvor man ikke spiser meget svinekød.
I Asien spiser man ofte en asiatisk variant af mørbradgryde, som består af svinemørbrad krydret med kokosmælk og lokale krydderier som chili og karry. I online udgaven af Familie-Journalen ses et stort og varieret udvalg af mørbrad retter fra hele verden, så her kan man finde meget inspiration til opskrifter på en perfekt og velsmagende mørbradgryde.
Hvilke ingredienser er der i en mørbradgryde?
Langs Middelhavslandene anvender man gerne aubergine i retten, og i Frankrig anvender man gerne svampe, æbler, cornichoner og perleløg, mens vi i Danmark hovedsageligt anvender svinemørbrad udskåret i små bøffer eller store tern, grofthakkede løg, peberfrugter, champignon, tomater samt fløde. Vi anvender normalt salt, peber og paprika til krydringen af retten.
Man kan ofte lave retten i løbet af en halv time, men kan den stå og simre i 1-2 timer for lavt blus, så vil alle gryderetter normalt blive helt perfekte, da ingredienserne så er sammenkogte men stadig ikke helt udkogte, så det er nødvendigt man kun anvender lav varme, da retten ellers vil brænde på. Man spiser normalt ris til mørbradgryde, og man kan ofte krydre den på toppen med hakket persille.