Julemiddagen er en af de vigtigste ting ved julen. Julemaden skal spille til UG juleaften, for ellers så vil det hele føles lidt skævt og forkert. Her kigger vi på, hvordan du serverer den bedste julemiddag for din familie og de andre, der er inviteret med til selskabet.

Selvom det at tilberede et julemåltid og fejre julen er en tradition helt tilbage fra før middelalderen, var det først i den victorianske æra eller det 19. århundrede, at julen begyndte at blive fejret i vid udstrækning og blev betragtet som en helligdag. Den traditionelle julefest ændrede kurs i den victorianske æra og ristet kalkun erstattede oksekød eller gåsekød som hovedret.

Julemiddag – En familiesammenkomst

Efterhånden som julen begyndte at blive fejret mere bredt, begyndte ideerne i forbindelse med den også at vinde popularitet. Julemiddagen begyndte også at blive forbundet med, at familien skulle sames og dele den festlige glæde og fejre lejligheden med fred og harmoni – ligesom vi gør den dag i dag.

Traditionel julemiddag forskellige steder

Traditionelle julemiddage er forskellige i forskellige dele af verden. Nogle steder består den af et vegetarisk køkken, mens kalkun eller gåsekød er den primære ingrediens andre steder. Nogle asiatiske lande tilbereder julekager, mens nogle steder tilbereder en kødret efterfulgt af en sød skål.

I europæiske lande inkluderer en traditionel julemiddag en berømt lokal ret, som historisk er forbundet med nogle af deres egne traditioner. Julemiddage i Storbritannien og Nordamerika inkluderer tyrkisk kød, tranebærsauce, grøntsager og ristet oksekød.

Julemiddagen er altså vigtig i mange lande, og har rødder langt tilbage i historien. Det er derfor ikke så underligt, at vi den dag i dag går rigtig meget op i julen og julemaden.

Artiklen er skrevet i samarbejde med juleideer.dk.