Du ved godt, hvem de er. For du kender dem godt. De der perfekte frikadeller, som alle burde kunne lave (og især dig), men som de færreste alligevel kun kan lave rigtig godt på nær din bedstemor, som uden opskrift laver dem til perfektion – men som ikke vil give opskriften videre.

Som madglad og eksperimenterende kvinde, har jeg længe gerne villet knække koden til bedste frikadeller. Det er ikke til at komme udenom, at frikadeller bare er dejligt at få på en travl dag, hvor der egentligt ikke er tid til at lave dem. Derfor ville det være enormt rart at have en stensikker opskrift liggende ved hånd, ikk?

 

Stensikre velsmagende frikadeller

På et eller andet tidspunkt skal det jo lykkes – og det gjorde det også. Det der blot skal nævnes er, at det tog MANGE forsøg. Mere end hvad der kan tælles på to hænder. Men pludselig sad den der – udfaldet var fedtprocenten i kødet. Hmm, hvem skulle have troet det?

Ingredienser: 4 pers.

  • 400-500 g hakket kød
  • 1 æg
  • 1 dl mælk eller vand
  • 1 finthakket løg
  • ½ dl hvedemel
  • 1 tsk salt
  • Olie & smør til stegning
  1. Rør kødet sejt med salt før de øvrige ingredienser tilsættes. Det kan tage fem minutter. Ved at røre kødet sejt opnår man en god konsistens i frikadellen, som gør den fast, men blød (forstå mig ret).
  2. Brug hakket kød med et relativt højt fedtindhold (mellem 16 og 20% – og nej, det er ikke ulækkert!)
  3. Brug mælk eller vand som væske.
  4. Steg frikadellerne i rigeligt olie og smør, og sørg for med en ske at hælde lidt af fedtstoffet over frikadellerne fra tid til anden. Så hvis du er fedtforskrækket, er dette ikke en opskrift for dig!
  5. Det er masser af plads til variationer. Du kan fx tilføje krydderurter som persille, purløg og koriander. Revne gulerødder og andet grønt giver herlige “grønne” frikadeller, som er gode for samvittigheden.