Det kan være du ikke har hørt om den før, men en rugbrødslagkage er noget af det lækreste, du kan servere til festlige lejligheder. Den er også kendt under navnet “brødtort”, som stammer fra de sønderjyske egne. Derfor kan jeg lige så godt give dig historien om lagkagen. For “brødtort” (udtales brøtåt) er en ægte sønderjysk specialitet. Der var nemlig engang, hvor kagen var en meget yndet festkage og fast ingrediens på det sønderjyske kaffebord (som du nok også har hørt om). Tidligere kunne en husmor sætte sit eget personlige præg på fyldet, hvorfor den findes i mange forskellige varianter! Sammen med hjemmelavet ribsgele er det lige før englene synger ned til dig og ligefrem beder om et stykke. Det kan være svært at tro at tørt rugbrød kan gå hånd i hånd med gele, sukker og flødeskum. Men prøv du bare at lave en rugbrødslagkage – så er det ikke sidste gang, du laver den, det garanterer jeg!
Sønderjysk rugbrødslagkage
Ingredienser: 1 normal størrelses kage
Lagkagebunde
6 æg
150 g lyst rørsukker
200 g rugbrød uden kerner
2½ spsk kakao
1 spsk kartoffelmel
2 tsk bagepulver
50 g hasselnødder
smør eller olie til formen
Fyld til rugbrødslagkage
½ l piskefløde
80 g chokolade
75 g hasselnødder
Evt. ribsgele mellem bundene.
Sådan laver du rugbrødslagkage
Tænd ovnen på 180°. Læg bagepapir i bunden af springformen og smør kanterne.
Lagkagebunde
Del æggene i blommer og hvider. Pisk sukker og æggeblommer hvidt med en elpisker. Tilsæt fintrevet rugbrød, kakao, kartoffelmel, bagepulver og finthakkede hasselnødder.
Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen ad flere omgange. Fordel dejen i springformen, og bag kagen i ovnen i ca. 45 min. Lad køle af, og del den i 2 bunde.
Fyld
Pisk fløden til blødt skum. Hak chokolade og hasselnødder groft.
Læg lagkagebundene sammen med halvdelen af flødeskummet, og fordel resten på toppen af din rugbrødslagskage. Pynt med hakket chokolade og nødder, og server den færdige rugbrødslagkage straks.
Velbekomme!
Hvis du gerne vil se på flere opskrifter af samme kage, kan du på Femina finde opskriften, som var med i bagedysten. Opskriften er lidt anderledes, så der er velsagtens inspiration at hende!