Nu er det nok begrænset, hvor mange vælger kost ud fra, hvad der får deres tænder til at holde sig længst muligt. De fleste vælger nok at spise det, der smager godt. Eller de afstår fra fx kød af etiske, religiøse eller miljømæssige grunde. Eller de følger en særlig diæt, der begrænser, hvor meget som de må indtage af noget bestemt, fx kulhydrater. Men ønsker du sundere tænder, hvad spiser du så?

Spis rigtigt – så skal du ikke besøge tandlægen i Aarhus så ofte

Hvis du sidder i det østjyske og ikke er glad for at skulle tage til tandlægen, kan du måske slippe for et par besøg hos din tandlæge i Aarhus ved at spise rigtigt. Bl.a. er det godt at indtage kaseinholdige fødevarer, fx mælkeprodukter, da det styrker tændernes overflade. I øvrigt er mælkeprodukter rige på calcium, der er essentielle byggesten for dine knogler og derfor også for mundens mange tænder.

Mad, der er svært at tygge, stimulerer udskillelse af savl

Kød er også godt at spise, bl.a. fordi det ligesom mælkeprodukter indeholder calcium. En anden god grund til at spise kød er, at dets hårdhed gør, at når du tygger det, frigiver du en masse savl. Savl har en evne til at neutralisere syre i et vist omfang, hvilket dine tænder sætter pris på. Fiberrige frugter har den samme evne, men her gælder det om at vælge nogle frugter, der ikke er alt for syreholdige.

Sukkerholdige drikke er et klart no-go

Er du i tvivl om, hvilken kost du skal indtage, hvis du ønsker at passe på dine tænder, kan du spørge din tandlæge, når du alligevel er forbi til tandeftersyn. Sukkerholdige drikke er i hvert fald et klart no-go. Kan du leve uden dem, er det et godt sted at starte, når du vil gøre din kost mere tandvenlig.