En rigtig juleklassiker er altid andesteg. Det smager altid himmelsk, og det er svært at ødelægge den. Derfor er den også et lækkert og nemt hit juleaften. And er nemlig en tand mere lækkert end alt andet fjerkræ, og passer perfekt til julens gamle hvidkål, rødkål og brune kartofler. Mums!
Ingredienser:
- 1 and (på ca. 3600 g)
- 2 tsk groft salt
- 3 æbler (skrællede)
- 200 g svesker uden sten
- 3⁄4 l vand
Sådan gør du
Som det første, skal du ordne anden ved at rense og skylle den. Klip gumpen og vingespidserne af og gnub så grundigt med salt. Fyld anden med svesker og æbler og læg den på en rist i ovnen med brystet opad. Kom så halvdelen af vandet i en bradepande. Hvis du vil have ekstra smag kan du også komme indmad og hals i bradepanden.
Risten med anden lægges oven på bradepanden, og den steges midt i ovnen ved 175 grader i ca. 2½ time. Tilsæt lidt efter lidt resten af vandet imens anden steger. Efter 2½ time tages anden ud af ovnen, men mærk lige efter om den er klar. Når den er færdigstegt tages den ud og sættes til at hvile tildækket i 30 minutter.
Inden servering deles anden i stykker med vinger, overlår og underlår samt bryststykker. Kødet lægges i et fad og man kan anrette med svesker og æbler.Ud af vandet kan man lave en lækker sovs.
Denne opskrift er perfekt til julemiddagen juleaften. Velbekomme!