En glutenfri livsstil er den helt store trend lige nu. Mange vælger derfor at prioritere en diæt, som ikke indeholder gluten overhovedet – også selvom de ikke lider af allergi eller intolerance. Det er et bevidst valg, da der lige nu hersker en teori om, at vi danskere generelt spiser alt for meget brød – nærmere sagt: vi spiser alt for meget hvidt brød. Vores maver og fordøjelsessystem er ikke oprindeligt bygget til at skulle fordøje så store mængder fødevarer indeholdende brød. Og det er blandt andet en af grundene til, at flere og flere danskere (og ikke mindst folk i hele verden) får konstateret følsomhed eller ligefrem allergi over for gluten. Det kan der sagtens være noget om: for prøv at tænk dig godt om. Hvor meget brød spiser du om dagen? Når man tænker nærmere over det, indtager man som oftest brød 3-4 gange om dagen afhængig af antallet af mellemmåltider – og det er alt for meget!

Personligt er jeg en af dem, som desværre ikke tåler gluten. Min hverdag bliver meget hæmmet, hvis jeg indtager gluten – min mave går simpelthen i stå i flere dage med flere gener til følge!

Hvad er gluten?

Men, dog er det ikke alle der ved, hvad gluten er. Det kan jeg sådan set godt forstå, for det er egentligt også noget mærkværdigt noget. Derfor forklarer jeg gerne ud fra min viden, hvad gluten er – så du kan forstå, hvad der bliver snakket om ved bordet hos veninderne eller vennerne næste gang(!). For at gøre det så simpelt som muligt, så er gluten et proteinstof. Dette proteinstof findes i alle kornsorter som hvede, byg, rug og havre.

For at sætte billede på, så er det gluten, som får brødet til at hæve – og det er derfor, at danske bagere efterspørger hvede med et højt glutenindhold. Det er her problemet kommer ind i billedet: for gluten kan være svært at fordøje. Det behøver ikke kun være pålagt allergikere at have svært ved at fordøje gluten – for vi indtager det i langt højere grad end tidligere.

For at nævne kort, hvad der sker hos en allergiker, så spaltes dette proteinstof ikke, når det fordøjes. Det forbliver derved ufordøjet, og det har en negativ effekt på tarmslimhinden – den gøres uigennemtrængelig. Derved optager man ikke de næringsstoffer, som kroppen har brug for. Det er kort fortalt(!).

Hvis du kender mere til gluten – og har du selv allergi eller lignende? Så smid endelig en kommentar om tips og ideer. Mangler du derimod lidt mere info om gluten, fordi du enten er allergiker eller kender en, som lider af det, så kan du kigge her.