Hvis du har været på en meget fin restaurant i Danmark eller i udlandet, så har du måske set eller hørt om en restaurant, som har et antal Michelin-stjerner. Det er et kvalitetstegn, som er mere anerkendt end en simpel smiley face. Det er kun de allerbedst restauranter, som tildeles mellem en eller tre stjerne i alt ud fra en samlet vurdering. Man undersøger alt om restauranten, og den skal være meget renlig, råvarerne skal være i topklasse, og kokken skalvære god til at trylle i køkkenet. Så du kan trygt regne med, at prisen også er i topklassen, når du spiser på en Michelin-restaurant. Men snyd ikke dig selv for denne oplevelse engang imellem, når du skal forkæle dig selv. Det er måske alle pengene værd.

Dette betyder stjernerne:

Én stjerne:

Gives til restauranter, der er “rigtig gode i deres kategori”.

Danske eksempler er Formel B, Søllerød Kro, AOC, Kokkeriet, Kong Hans Kælder, Era Ora, Grønbech, Relæ, Den Røde Cottage, Grønbech & Churchill og Kiin Kiin.

To stjerner:

Gives til restauranter, der er “en omvej værd”.

Danske eksempler er Noma og Geranium.

Tre stjerner:

Gives til restauranter, der er “værd at rejse efter”.

Ingen danske restauranter har på nuværende tidspunkt tre Michelin-stjerner.

Desuden skal man være opmærksom på, at stjernerne kun uddeles for et år ad gangen, så disse restauranter er derfor altid oppe til eksamen, således kan de ikke hvile på deres laurbær, da de så vil miste deres stjernestatus, hvis de slækker på kvaliteten. Men der er ingen tvivl om, at har en restaurant fået tildelt en stjerne, så vil kunderne helt automatisk strømme til viser erfaringen, så det har altså en selvforstærkende virkning. Kunderne vil altså gerne betale en del ekstra for god kvalitet.

Restauranten Noma i København

Fra 2010 til 2013 blev Noma i København kåret som verdens bedste restaurant, og mange madanmeldere mener, at Noma burde have haft sin tredje stjerne for sin ekstraordinære gastronomi baseret på nordiske råvarer som salturt, havtorn, myrer og kød fra grønlandske moskusokser. Det blev dog igen ved de to stjerner i år, selv om rygterne svirrede om en tredje stjerne. I køkkenet står Rene Redzepi og styrer slaget kompromisløst og kreativt.

Så vi kan altså være lidt stolte af vores mad traditioner her i Danmark.