Der forskes meget på området om ernæring og fedme. Man har faktisk fundet mange interessante sammenhænge. Det er ofte indstillingen til madvarerne, der skal på plads, når man skal planlægge sine måltider. Såfremt man ikke har viljen, så mangler der den nødvendige drivkraft, som skal trække læsset. Det kan få en familie til at smuldre. Hvis man er fælles om at løse dette problem og enige om at tage kampen op, så vil man få en belønning i en sund livsstil, hvor familiens medlemmer er sunde og raske, og hvor der nok ikke bliver problemer med fedme og overvægt. Dyrk ofte motion og spis sundt og I vil alle kunne se frem til et langt og lykkeligt liv i sundhed og velvære. Hvilken belønning kan næsten være større end dette? Derfor bør alle tage dette emne op til seriøs overvejelse.

Vesten har store problemer med overvægtige

Vi ser det jo ofte fra USA, som er foregangslandet. USA har store problemer med overvægt, som koster både samfundet samt den enkelte person dyrt. Prisen er jo nemlig mindre antal aktive år på arbejdsmarkedet samt flere lægebesøg samt hospitalsbesøg. Måske bliver der brug for førtids-pension eller mange sygedage. Prisen er altså skyhøj for samfundet.

For den enkelte person bliver prisen også meget dyr, idet man ofte udelukkes fra mange aktiviteter i samfundet, og man isoleres dermed. Således vil livskvaliteten falde for den enkelte person, og dette kan medføre depression, eller det der er værre.

Løsningen er altså omtanke med valg af fødevarer lige fra barnsben af. Hvis der er en familie med indlæringsproblemer, så kan dette problem tage generationer at komme ud af. Læs her eksperternes udtalelse om problemet:

Sund og velsmagende mad kommer gennem kundskaber

Indlæringsvanskeligheder, dårlig trivsel og overvægt som følge af dårlig kost rammer et stigende antal børn i Danmark. Hos voksne kan hovedparten af overvægt, type 2 diabetes, knogleskørhed samt en væsentlig del af kræfttilfældene forebygges gennem sundere mad. Men hvorfor er det gået så galt? Vores kostvaner bestemmes af smag, madkultur, økonomi, viden og trends – og hvad der er sundt at spise samt udbud af sunde fødevarer.

Der er allerede et stort udbud af sunde varer, og den bedre uddannede del af befolkningen vælger allerede at putte dem i indkøbskurven. Men især blandt den lidt fattigere og dårligere uddannede del vælges der ofte de billige og hurtige løsninger med fastfood, og det er uheldigvis dem, der i forvejen har de største sundhedsmæssige problemer i form af tobaksrygning og mangel på motion.

Fødevareindustrien kan godt producere fødevarer baseret på bedre råvarer, mindre forarbejdning, færre tilsætningsstoffer og sikre, at de både er velsmagende og sunde. Men det hjælper ikke, hvis de særligt udsatte forbrugere ikke køber dem.

Uheldig samfundsudvikling

Der er nogle grundlæggende problemer, som skyldes en uheldig samfundsudvikling, som vi ikke har skænket mange tanker. Det er bare sket i travlheden. Det er svært at ændre kostvaner, så længe færre og færre er i stand til selv at lave mad. Med manglende evne til selv at gå i køkkenet og skabe et velsmagende måltid er det svært at forstå, hvordan man sammensætter et godt og sundt måltid.

Dermed forsvinder også motivationen for at ville bruge penge på at købe kvalitetsfødevarer.

Tiltag til at opprioritere skolekøkkener og hjemkundskab er derfor nødvendige, så børnene kan lære om ernæring og madlavning og bære færdighederne ind i voksenlivet. Desværre er det ikke nok at kunne lave mad. Man kan også lave mad, der ikke smager, og mad, der ikke er sund. Og vi må erkende, at vores viden fortsat er mangelfuld om, hvorledes sund mad kan bedre adfærd, indlæring og sundhed.

Det ville være skønt at have en solid viden om, at sund mad kan forhindre allergier, snotnæser, mellemørebetændelse, overvægt og urolige børn. Så ville vi kunne forføre alle mødre til at prioritere, at deres børn får det helt rigtige at spise – i stedet for at overlade markedspladsen om kostråd til de mest besynderlige trends.

Men der er håb forude

Nordea Fonden har doneret 100 millioner kroner til forskningsprojektet Opus, og det giver os mulighed for de næste år at opdage og opfinde slagkraftige argumenter for at få alle til at indse det indlysende i at opprioritere madlavning, gode fødevarer og sun­de kostvaner.

Her kan man læse mere om problemet og løsningen. Hvis du selv har en holdning til mad og livsstil så del gerne dine meninger med os og vores læsere ved at skrive en kommentar til artiklen.