I juletiden er det meget nemt at blive fristet til højre og venstre med lækkert julebag. Hvis vi fristes hver dag, kan det hurtigt ses på vægten og mærkes i det strammende tøj. Det skal vi jo helst undgå, så januar ikke bliver en trist og træls måned, hvor alle julekiloene skal trænes af. Derfor er det herligt og næsten et julemirakel, at der er sundt brød til blandt andet. Sundt og frisk brød med en god krumme kan nemt gøre det ud for en håndfuld klejner og brunkager. Så for at du ikke skal blive alt for ked af det i slutningen af måneden, giver jeg dig en opskrift på et herligt stykke sundt brød. Lyder det ikke skønt?

Sundt brød – boller

Du bestemmer selvfølgelig selv, om du af denne opskrift vil lave et brød eller boller. Det er alt efter, hvad du lyster og har behov for. Men her har jeg forsøgt at give dig en af de bedste opskrifter, som jeg selv bruger meget. Det er selvfølgelig groft brød(!).

Opskrift grahamsboller: 20 stk

  • 50 g gær
  • 4 dl lunken vand
  • 1 stk. æg
  • 1½ tsk. salt
  • tsk. sukker
  • 1 spsk. olie
  • 250 g grahamsmel
  • 350 g hvedemel

Fremgangsmåde:

1. Gæren udrøres i vandet. Heri udrører salt, sukker, æg og olie.
2. Melet tilsættes lidt efter lidt indtil du mærker, at dejen er ved at være mættet (husk ikke for meget mel! Så bliver det en tør omgang).
3. Der æltes godt – ca. 10 minutter. Det giver en langt bedre hævning.
4. Brødet eller bollerne  sættes til hævning i ca. 40 minutter.
5. Formes til boller eller brød – Hvis det er boller, skal det eventuelt gøres med en ske. Dejen skal være lidt klistret og hæve til dobbelt størrelse – ca. 30 minutter.
6. Det pensles med sammenpisket æg og drysses evt. med en anelse grahamsmel.
7. Bager ca. 20 minutter ved 220 grader.

I forhold til energifordelingen (hvis du gerne vil tælle lidt kalorier), så har jeg faktisk sådan en på disse boller. Jeg synes selv det er rart at kunne følge lidt med i, hvad jeg egentligt putter i munden. Men, i denne portion, pr. bolle, er der 135 kalorier, 2 gram fedt, 24 gram kulhydrater, 4 gram protein og 2 gram kostfibre.

Velbekomme!

Photo by yashima