Lammekølle. Alene ordet får mundvandet til at løbe over dets bredder. For en veltilberedt lammekølle er henrivende fantastisk at sætte tænderne i. Hvis det er tilberedt fuldstændigt perfekt, er det lige før man kan mærke, at kødet smelter på tungen. Bogstaveligt. Desværre for dette fantastiske kød er det dyrt at fremskaffe, men man kan dog være heldig en gang imellem at falde over et tilbud i Netto eller lignende fødevarebutikker. Og så er det bare om at slå til! For lammekøller er og bliver en delikatesse uden lige – især lammekøller fra lam gående på digerne ved Vesterhavet. Det giver kødet en karakteristisk smag, som er svær at finde hos lam gående andre steder i landet.

Perfekt lammekølle

Som næsten alt andet kød bliver en lammekølle altså bedst ved stegning ved lav temperatur. Det gør kødet saftigt og ekstra lækkert, da det ikke vil blive udpint grundet høj varme. Det tager tid, men det er ventetiden værd. Hvordan du laver den perfekte lammekølle får du selvfølgelig her, for den skal du da bestemt ikke snydes for!

Lammekølle: 4 pers.

1 lammekølle på 2,2 kg – uden nøgleben
1 ½ tsk salt
2 fed hvidløg, finthakket
2 spsk olivenolie
2 kviste rosmarin.

Sådan gør du

  • Rids fedtet på lammekøllen på kryds og tværs med en skarp kniv, og krydr lammekøllen med salt, hvidløg, olivenolie og rosmarin.
  • Læg lammekøllen på en rist med en bradepande under. Steg lammekøllen i 20 minutter ved 225 grader. Hæld vand i bunden af fadet, og steg nu videre ved 150 grader i 2 timer. Hæld lidt saft fra bunden af bradepanden over lammekøllen et par gange undervejs.
  • HUSK: en lammekølle på 2 kg er en stor kølle. Hvis du køber en på omkring 1,5 kg, kan du tage ½ time af stegetiden. Lad kødet hvile i 15-20 minutter før du skærer det ud.

Tilbage er en lækker lammekølle som helt sikkert vil smage af mere. Så det er ikke helt ufarligt at begive sig ud i at lave sådan en delikatesse. Velbekomme.