Der kommer hele tiden nye produkter på markedet og på menukortet, fordi vi gerne hele tiden ønsker fornyelse, således vi ikke skalspise den samme ret hver dag i ugen. For 100 eller 200 år siden fandtes der slet ikke så mange varianter af mad, som der findes i dag. Danmark er jo oprindeligt et landbrugsland med mange køer og grise, og vi eksporterer meget til udlandet, idet vi har en høj kvalitet på vores kød. Jo finere og jo mere mørt kødet er, jo højere er prisen. Så det bedste kød er altså et rent stykke kød uden fedt og sener, og især mørbrad er meget delikat og velsmagende, så denne del er naturligvis den dyreste. Dette gælder både for oksekød samt svinekød. Jo mere detaljeret vi parterer dyret, så får vi altså både skinker, koteletter, bov, culotter, cuvetter og andre herlige dele fra dyret. De dele, som nu er til overs, de små og akavede stumper, bliver skåret fra og lavet til fars, som jo er hakket kød, og der er ofte en del fedt i denne fars, men det behøves ikke være nogen ulempe, da dette er med til at give kødet smag. Vi elsker jo alle frikadeller og hakkebøffer. Fedtet smelter normalt fra i processen, men det giver jo en herlig smag i kødet. Hvis man anvender fedtfattigt kød, så bliver smagen derfor meget tør og kedelig.

Bøffer og frikadeller

Dette skal man huske på, når man vil lave en ret, hvor man anvender kalkun eller kyllingefars. Hakket kød fra fjerkræ er jo netop kendetegnet ved at have en meget lav fedtprocent, som er godt for dem, der skal holde deres vægt. Man kan derfor sagtens lave hakkebøffer eller frikadeller af kyllingefars, men tænk dig lige om når du laver dette. Jeg har med succes lavet lasagne, hvor jeg har anvendt kyllingefars i stedet for oksefars. Det virkede fint, så dette kan varmt anbefales til alle. Men benyt flere krydderier da kylling egentligt ikke smager af så meget. Dette skyldes igen den lave fedtprocent.

Forloren hare og kødrand

Forloren hare eller kødrand kan man også planlægge og anrette med kyllingefars i stedet for svinefars. På den her side har jeg fundet en fin variant af den kendte Knorr lasagne men med kyllingefars: