Alle steder fra hører vi, at fisk er sundt, og at vi stadig spiser for lidt af de sunde fisk. Forklaringen er måske, at fisk i dag er blevet meget dyre, hvis man kigger på kiloprisen hos fiskehandleren. Fisk er blevet en luksusspise, men mindst én gang om ugen bør man alligevel have fisk på menuen. Makrel er et udmærket bud på en dejlig ret, især hvis man griller den. Makrel indeholder jo mange B-vitaminer og Omega-3-fedtsyrer, som vi har brug for i vores daglige kost. Der udgives jo et magasin Aktiv træning, som især fokuserer på motion og helbred, men de har også en side om kostplanlægning og opskrifter. Her fandt jeg en god opskrift på grillet makrel med skind. Som tilbehør anbefaler man raita salat samt grillede grøntsager.

Hvordan laves grillet makrel med skind?

Med disse ingredienser skulle man kunne dække bord til fire personer:

4 makrelfileter med skind
1 spsk. hakket persille
2 tsk. finthakket ingefær
50 g smør
Salt og peber
Olivenolie

Tilberedning

Rids skindsiden af makrellerne med en skarp køkkenkniv, pensl dem med olie, og krydr med salt og peber. Grill dem i 5-6 minutter på skindsiden. Vend fisken, og steg den 1-2 minutter på den anden side. I en skål blander du smør med frisk ingefær og persille, og smører det på de varme fileter. Glæd dig i øvrigt over de vigtige N-3-fedtsyrer i makrellen, som sænker kolesteroltallet og mindsker ømhed.

Raita

2 dl græsk yoghurt (under 10 %)
1 tsk. flormelis
1 tsk. dijonsennep
1 tsk. citronsaft
Groft salt og peber fra kværn
20 g grofthakkede mandler
¼ agurk i små tern
Lidt hakket mynte
1 fed hakket hvidløg

Tilberedning:

Rør det hele sammen med et piskeris.

Mandler indeholder mange kostfibre og mætter derfor fantastisk.

Grillede grøntsager

6 tomater
3 peberfrugter
4 pillede løg
4 små squash

Marinade til pensling:
5 spsk. god olivenolie
2 fed presset hvidløg
2 tsk. oregano
1 tsk. hakket chili

Tilberedning

Skyl og tør tomater, peberfrugt og squash. Fjern det hvide fra peberfrugterne, og skær resten i kvarte. Halvér tomater, squash og løg. Pisk ingredienserne til marinaden sammen, og pensl det på grønsagerne. Læg grønsagerne på grillen med snitfladen nedad for at brune dem. Vend, og pensl evt. af og til. Tomater grilles ca. 5 min., løg ca. 12 min., squash og peberfrugt ca. 10 min.

En sund middagstallerken har 25 pct. kød, 50 pct. grønsager og fx 25 pct. ris.