Dette er en populær sommer ret, som alle kan lave. Den er samtidig en meget sund ret, så det er bare at komme i gang, hvis vejret tillader det at grille. Frisk tun er en delikatesse at sætte tænderne i. Tænk havets pendant til Kobe køer og deres fantastiske kød. Udfordringerne er der dog et par af, når det kommer til tun: Alt for meget tun bliver fanget med net, hvor alle mulige andre fisk samt delfiner også ryger med og det dur jo ikke! Det er rigtig svært at få helt frisk tun herhjemme i Danmark.

Tilberedelsen er meget vigtig

Husk at helt frisk tun ikke må tilberedes for længe. Faktisk skal du bare lige lukke overfladen, så hele kernen af tunen er rå. Hvis du gennemsteger tunen, bliver den så kedelig, at den er svær at få ned. Det svarer til at stege en fin lille lammemørbrad i 15-18 minutter på panden og så lige give den 1 time i ovnen bagefter. Så sådan en tunbøf skal blot have lidt krydderier på overfladen og så lige ned på en brandvarm pande eller grillpande, der er forvarmet nogle minutter eller 5 i forvejen. Max. et minut på hver side og så ellers ikke mere! Jeg har fundet en hjemmeside englesang.dk, hvor maden skulle smage, så selv englene synger. Læs her en nem opskrift på grillede tunbøffer med nudelsalat. Den er beregnet til 6 personer.

 

Man skal bruge flg. ingredienser:

 

Ingredienser til Tun:

800 g frisk tun evt. skåret ud i bøffer (Tunen skal have været frosset, da den skal serveres rå indeni! Snak med fiskehandleren)

1 usprøjtet lime

1 fed hvidløg

3 spsk. sesamolie

1 spsk. fishsauce

2 spsk. sojasauce

1 spsk. friskrevet ingefær

1 tsk. sambal oelek

 

Ingredienser til Nudelsalat:

300 g ægnudler

6 forårsløg

500 g snackpeber

4 skoleagurker

250 g slikærter

6 mellemstore gulerødder

2 spsk. sesamfrø

2 spsk. nigellafrø (Jomfru i det grønne)

1 bundt koriander

3 spsk. sojasauce

2 spsk. mirin (Madlavnings sake) evt. hvidvinseddike

2 lime

6 spsk. sesamolie

 

Sådan laver du retten:

Riv skallen fint af limefrugt og pres herefter saften. Hak hvidløg fint. Bland alle ingredienserne sammen til en mariande til tunen. Læg tunen i en frysepose og tilsæt marinaden. Læg posen på køl og lad tunen marinere et par timer, før den skal tilberedes.

Læg ægnudlerne i en skål. Kog 1 1/2 l vand. Hæld det kogende vand over nudlerne. Lad nudlerne trække i 10 – 12 minutter til de er møre. Hæld herefter vandet fra. Læg nudlerne tilbage i skålen. Rens grøntsagerne. Skår forårsløg og gulerødder i tynde skiver på tværs og skær snackpeber, skoleagurk og sukkerærter i i tynde stave. Læg alle grøntsagerne i skålen med nudlerne. Rist sesamfrøene på en pande, til de begynder at hoppe. Kom dem herefter i skålen sammen med nigellafrøene. Pluk bladene af korianderen og bland dem i salaten, ganske forsigtigt med hænderne. Rør dressingen sammen af soja, mirin, limesaft af 2 lime og sesamolien. Hæld den over salaten og vend forsigtigt endnu et par gange.

Opvarm en grillpande eller alm. pande til den er glohed. Grill tunen i 2 minutter på alle sider – hvis det er bøffer, skal de kun have 1 minut på hver side. Det er meningen, at tunen skal være rå indeni.

Skær tykke blokke af tunen eller anret bøffen på en flot tallerken og server den med nudelsalaten i små skåle på tallerkenen.