Så blev det endelig den 1. søndag i advent. Det har jeg længe gået og ventet på, da jeg traditionen tro altid bager de første julesmåkager den 1. søndag i advent. En tradition, der ikke kan laves om på. Så i dag har hele huset duftet af dejlige glutenfrie klejner og vaniljekranse. Jeg har længe savnet at få en god klejne, da jeg for mere end et års tid siden fik konstateret glutenintolerance. Jeg kan derfor ikke spise mine bedstemors dejlige julesmåkager længere uden at blive skidt tilpas. MEN, det skulle ikke forhindre mig i at julebage og julehygge hele december måned – så jeg har da fundet en opskrift på glutenfrie klejner. Og modsat alt andet glutenfrit bagværk, nærmer de sig ikke det mindste at være tørre og smuldrende. Det er ganske enkelt en succes – nærmest et julemirakel!

Glutenfrie klejner

Opskriften her er selvfølgelig ikke så stor, da jeg ene kvinde skal spise det selv. Så derfor laver jeg hellere en lille portion, som jeg kan bage flere gange, hvis de slipper op. Så når de heller ikke at blive tørre! Jeg fandt denne herlige opskrift på glutenfri-mad.dk – og den holder bare!

Ingredienser: 20 stk

  • 2 æg
  • 40 g smeltet smør
  • 80 g sukker
  • 200g rød finax
  • Revet skal af 1 citron

Hvordan der julebages klejner

  • Æggeblommerne piskes med sukkeret.
  • Heri hældes det smeltede smør, citronskallen og melet.
  • Tilsidst tilsættes de stivpiskede æggehvider.
  • Dejen hviler i køleskabet til man har tid til at bage dem.
  • Dejen rulles ud på bordet, hvor der er godt med mel.
  • Dejen skal være 3-4 mm tyk.
  • Der skæres klejner ud med en klejnespore og de vrides.
  • De glutenfrie klejner koges i palmin til de er fine lysebrune

I forhold til punkt 3 tror jeg, det er en bedre ide at komme de piskede æggehvider i inden melet. For dejen bliver meget klistret – derved undgår du at komme for meget mel i.

Til punkt 7 skal det også siges, at man sagtens bare kan anvende en almindelig smørekniv i stedet for en klejnespore. Jeg ejer nemlig ikke sådan en – men det gik nu ganske fint alligevel! Dog vrider jeg dem kun i den ene side, da min dej var meget porøs – men de ligner stadig klejner.

Velbekomme og god jul.