Hummer er en dyr luksus ret, som der egentlig ikke er meget kød på. Så naturligvis skal man have andre spændende ting som tilbehør til måltidet. Men så svært er det altså heller ikke at tilberede en lækker hummer for dine gæster. Det er jo traditionelt omkring jul og nytår, at man serverer denne delikate ret. Så hvis du vil imponere dine gæster så spring ud i det og server hummer til nytårs-middagen. Her får du en opskrift på en succesfuld middag hentet inde fra Berlingske.

Kogt hummer

Hvad enten du vil koge eller grille hummeren, skal den være levende når den tilberedes. Det er nødvendigt for at bevare den optimale smag og kødets spændstighed. Læg hummeren i en gryde med rigeligt koldt vand, sæt gryden over blusset og varm vandet op til 50 grader, til hummeren har trukket halen ind under si, så er den nemlig bedøvet. Derefter kan den slagtes eller koges.

Ingredienser

  • 1 spsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 10 peberkorn
  • 1 lille laurbærblad
  • 1/2 tsk. dildfrø eller et nip kommen
  • 1 kvist timian
  • 1 lille gulerod i skiver
  • 1 lille løg
  • 1 stilk bladselleri (gerne en af de yderste grove)
  • 1 hummer på 500-600 g

Bring vandet i kog med krydderier og urter. Læg hummeren i den spilkogende lage med hovedet først. Læg låg på gryden og lad hummeren koge i 10-12 min. Tag den op og læg den på et fad med bugen opad, så saften ikke løber ud af den. Køl den dernæst hurtigt ned. Du kan servere hummeren med friskpresset citron, ristet brød og mayonnaise.

Grillet hummer

  • 4 portioner
  • 2 levende hummere á 500-600 g
  • 20-30 g smør
  • peber
  • en lille smule salt

Tænd grillen i ovnen. Læg hummerne på et spækbræt og flæk dem med en stor og skarp kniv fra hovedet mod halen. Knus kløerne let med en hammer så varmen hurtigere kan nå ind til klokødet. Løft forsigtigt de fire halvdele over i et ildfast fad og læg dem med kødet opad. Sørg for, at hummerne beholder så meget af saft og kraft i sig som muligt. Drys med friskkværnet peber og salt og fordel smørret over hummerkødet i små klatter. Grill hummeren i ca. ti minutter. Server med en salat af frisksnittet gulerod, fennikel og romainesalat vendt i en lille smule vinaigrettedressing og ristet italiensk brød smurt med en krydret mayonnaise.